Top 5 filme disponibile prin virtual reality la Festivalul Filmului European

filme-virtual-reality-la-festivalul-filmului-european

Ajuns la ediția cu numărul XXI, Festivalul Filmului European oferă, pe lângă tradiționala selecție a filmelor „de tot felul”, și un conținut diferit față de cel strict cinematografic: virtual reality. Prin intermediul secțiunii ARTE, festivalul își invită iubitorii publicul să experimenteze îmbinarea între producție cinematografică, realitate virtuală și opere de artă care au marcat istoria culturală a umanității.

Prin această secțiune specială, FFE pledează pentru afirmația că tehnologia ne poate apropia de cultură, poate contribui la redescoperirea operelor valoroase și poate capta atenția unui public nou, neinteresat de consumul artei în forma sa clasică.

Prin tehnologia VR vor putea fi explorate 5 producții cinematografice la Muzeul Național de Artă al României și la Centrul Ceh:

Serghei Șukin, povestea unui colecționar de artă (2016)

vineri și sâmbătă, 5 – 6 mai, 11:00 – 19:00, MNAR

Povestea unei colecții de artă incredibile, adunată de un comerciant de textile, în Moscova începutului de secol XX. Cele 37 de lucrări semnate de Matisse și 49 de Picasso care alcătuiesc colecția Șukin au ajuns să fie despărție, iar, astfel, numele lui Șukin să fie șters din istorie. După un secol de uitare, documentarul ne arată detalii despre colecționar, ne dezvăluie destinul tragic al colecției și ne face complici la redescoperirea acesteia.

Ispitirea Sfântului Anton, Hieronymus Bosch (2016)

vineri și sâmbătă, 5 – 6 mai, 11:00 – 19:00, MNAR

Amurgul Evului Mediu a fost bântuit de terori și suspiciuni. Pentru a vindeca o lume desfigurată de suferință și febră, Hieronymus Bosch a folosit o adevărată magie în Ispitirea Sfântului Anton (triptic realizat în 1501), în care artistul s-a dezlănțuit după pofta inimii în crearea de monștri, tocmai pentru că se bazează pe pensulă ca să domesticească demonii.

Aventurile artei moderne, episodul 5 – Libertad! (2015)

vineri și sâmbătă, 5 – 6 mai, 11:00 – 19:00, MNAR

Perioada interbelică este marcată de vârtejuri de entuziasm și iluzii. Comunismul este o opțiune care pare atractivă, iar miresmele de revoluție socială, morală, artistică și politică plutesc în aer. În 1936 izbucnește războiul în Spania. Malraux și Hemingway acoperă lupta republicanilor în calitate de jurnaliști, iar fotografii semnate de Capa și Gerda Taro sunt publicate în presa internațională, atrăgând atenția asupra conflictului. În aprilie 1937, masacrul de la Guernica îl inspiră pe Picasso să creeze o pânză monumentală care acuză violența cauționată de Franco și de fascism. Un război se topește în altul.

Aventurile artei moderne, episodul 5 – Midnight in Paris! (2015)

vineri și sâmbătă, 5 – 6 mai, 11:00 – 19:00, MNAR

La începutul celui de-al doilea Război Mondial, Franța își mobilizează resursele pentru luptă. După dezastrul din iunie 1940 și ocupația de către Germania nazistă, Europa este sfâșiată, iar artiștii și intelectualii fug în masă. Alții reușesc să se împace cu noua stare de normalitate. La finalul războiului, Parisul se trezește, descoperind că distrugerile și suferința au dat viață unor lucrări uimitoare.

Despre orbire – Călătorie într-o lume lipsită de vedere (2016)

vineri, 5 mai, începând cu ora 18:30, Centrul Ceh

În vara anului 1983, cu câteva zile înainte de nașterea primului său fiu, John Hull, scriitor și teolog, își pierde vederea. Încercând să facă față schimbărilor majore din viața lui, Hull începe să țină un jurnal audio. Pe parcursul a trei ani, scriitorul înregistrează o mărturie unică despre pierdere, renaștere și reînnoire, explorând lumea interioară a orbirii.


Mai multe detalii despre programul ARTE:

http://ffe.ro/2017/sectiuni-speciale/arte/

http://ffe.ro/2017/agenda/realitate-virtuala/

Festivalul Filmului European are loc în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai).

Noutățile FFE pot fi urmărite aici: www.ffe.ro și www.facebook.com/ffeRomania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *