Top filme 2010… până acum! Bloggerii au decis!

Am trecut de jumătatea acestui an și, până în momentul de față, majoritatea blockbuster-urilor verii s-a lansat deja. Criticii de film din toată lumea se plâng de calitatea scăzută a producțiilor din 2010. După Avatar, doar Toy Story 397% a mai impresionat cu adevărat, în ceea ce privește tehnica 3D. Mult promovatul Inception83% a lăsat publicul și mai bulversat.
Însă, noi, aici, la mymagicSTAR, am refuzat să credem că până acum, în 2010, au fost numai catastrofe cinematografice și ne-am gândit să descoperim filmele bune ale acestui an. Motiv pentru care am cerut părerea reprezentanților celor mai populare bloguri de filme și divertisment din România. Ceea ce a ieșit a fost un Top 10, al celor mai bune filme ale anului 2010, care au avut premiera la noi în țară.

Dar, hai, mai întâi, să-i cunoști pe cei care au răspuns invitației noastre și ne-au ajutat să realizăm acest clasament. În ordine alfabetică…

Anca Grădinariu – critic de film; scrie pentru revista HBO, hboclub.ro sau o poți citi chiar și în Adevărul literar și artisitic.
Filmul preferat din 2010: The White Ribbon.
Motivul: Colectivitatea este cea care hrăneşte inumanitatea, într-un sat patronat de hegemoni aspri. „Panglica albă“, filmul austriacului Michael Haneke, este un portret al unei comunităţi unde cruzimea e cotidiană, răul banal şi violenţa latentă.

Ankha – editor FilmeTari.com.
Filmul preferat din 2010: Inception.
Motivul: Pentru că oamenii s-ar fi dus să-l vadă chiar dacă toți criticii de film ar fi spus că e o producție slabă, pentru că mi-a plăcut și pentru că nu a apărut, în momentul acesta, ceva pe piață care să-l depășească.

Cinefilul – editor FilmeTari.com.
Filmul preferat din 2010: The White Ribbon.
Motivul: Haneke realizează o radiografie a Răului existent în toată comunitatea unui sătuc german de început de secol XX, acolo unde are loc acţiunea. Totuşi, analiza regizorului poate fi transpusă la o scară mai mare decât cea a respectivei localităţi rurale, iar lucrul cel mai deprimant este că rădăcinile violenţei, sadismului au prins chiar şi la reprezentanţi mai mici ai comunităţii.

Cris (Cristina Oana Iancu) – redactor filme monden.info; a terminat Comunicare Audio-Vizuala la UNATC, e scenarist şi critic de film.
Filmul preferat din 2010: Kick Ass.
Motivul: (din trei motive) 1. pentru că nu am apucat să văd Inception :)) 2. pentru că este un film cool, cu o poveste originală, care reabilitează genul filmelor cu supereroi 3. pentru interpretarea genială a puștoaicei și pentru soundtrackul perfect.

Emanuel Lăzărescu – project manager CineFan.ro; fost redactor-șef al Cinemagia.ro între 2001 și 2006, unul dintre inițiatorii Festivalului Internațional de Film de la Iași – IIFF.
Filmul preferat din 2010: Shutter Island77%.
Motivul: De ce mi-a plăcut: pentru că filmul mi-a adus aminte de thrillerele clasice ale lui Alfred Hitchcock, în care acțiunea te prindea încă de la primele secvențe și te ținea lipit de scaun până la final.
Pentru că atmosfera filmului este extrem de sumbră, muzica halucinantă, imaginea pur și simplu INCREDIBILĂ (aici un mare plus pentru directorul de imagine Robert Richardson, care a lucrat de curând și la Inglourious Basterds, al lui Quentin Tarantino), iar scenariul fără cusur.
Un film minunat, extrem de bine jucat de DiCaprio și Ruffalo, iar Martin Scorsese ne-a dovedit încă o data că este un regizor de mare clasă.

Jovi – project manager Filme-Carti.ro
Filmul preferat din 2010: Robin Hood36%.
Motivul: Nu este un film mare, dar sunt încă dezamăgit de filmele lansate până acum și aștept toamna sau iarna pentru a vedea filmele nominalizate la Oscar. Ridley Scott reușește să reinventeze legenda
lui Robin Hood, făcând spectatorul să dorescă și să reușească să vadă în Russell Crowe, un actor parcă inventat pentru astfel de roluri istorice sau legendare, un demn succesor al lui Kevin Costner. Atmosfera este reconstruită atent, iar Ridley Scott are un mare merit în a împleti cercetarea științifică a documentelor epocii cu atmosfera de legendă (căci Robin Hood este o legendă) din jurul celui mai cunoscut „haiduc” englez.

Magda Georgescu – senior editor filme Raluk.ro
Filmul preferat din 2010: The Ghost Writer.
Motivul: The Ghost Writer iese din tiparul filmelor realizate în ultimul an.. Pelicula reușește, prin geniul lui Polanski, să creeze o stare de suspans apăsătoare, perpetuă și o poveste deosebit de realistș, ilustrând și disecând deosebit de fidel realitatea zilelor noastre. The Ghost Writer este un film cu mesaj, un film cu substanță, spre deosebire de majoritatea clișeelor din ultima vreme.
Excelent regizat și jucat pe masură, The Ghost Writer ne aduce o perspectivă realistă despre lumea politizată și intens mediatizată în care trăim, reușind în același timp să ne ajute să empatizăm cu eroul principal al peliculei.

Mihaela – editor FilmeTari.com
Filmul preferat din 2010: Felicia, înainte de toate82%.
Motivul: Chiar aşa, prestaţia Ozanei Oancea înainte de toate. Nu mă aşteptăm ca un film (aproape) românesc să poată transmite atât de multe. Şi a transmis, căci scena în care personajul Ozanei răbufneşte la şicanele prelungite ale mamei o resimt până şi astăzi.

saramon (Marin Apostol) – managing partner mymagicSTAR, corespondent pentru România IONCinema.com și editor FilmeTari.com
Filmul preferat din 2010: The Ghost Writer.
Motivul: Pentru că se vede cu ușurință că Polanski știe cum se face un thriller adevărat; pentru că de la Big Fish nu l-am mai văzut pe Ewan McGregor atât de sincer cu el însuși; pentru că ce se întâmplă pe ecran te face să uiți de ce se întâmplă în jurul tău; și, poate cel mai important motiv dintre toate: pentru că spune o POVESTE – frumos, pe îndelete, cu grijă.

Fiecare dintre cei menționați au întocmit propriul Top 5 al lui 2010, cu filmele lansate în România până în prezent și… ceea ce a rezultat poți vedea mai jos:

Top 10 filme 2010… până acum

10. Toy Story 397%

9. Prince of Persia: The Sands of Time47%

8. Kick Ass

7. Robin Hood36%

6. Un Prophete

5. Felicia, înainte de toate82%

4. Inception83%

3. The White Ribbon

2. The Ghost Writer

1. Shutter Island77%

8 comentarii la „Top filme 2010… până acum! Bloggerii au decis!”

    1. Yeap! Vine Scott Pilgrim vs. the World, Piranha 3D şi aştept chiar şi Another Year al lui Mike Leigh (deşi nu se ştie nimic de lansarea lui în România), Marţi, după Crăciun sau TRON: Legacy

    1. înseamnă că tre’ să merg pe la festivaluri după el! :) Am văzut acum şi trailerul şi într-adevăr pare a un film excelent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *