Top filme documentare > Florin Iepan

Zilele trecute scriam despre Odessa – noul film al lui Florin Iepan. Cu acea ocazie l-am întrebat pe regizorul român care sunt filmele sale favorite și l-am rugat să se limiteze la filmele documentare. Ei bine, acesta nu a putut alege numai cinci din toate timpurile, dar a acceptat să numească patru filme documentare recente care se numără printre preferatele sale.

Anvil! The story of Anvil (2008)

Un documentar din 2008 despre trupa rock canadiana – Anvil, una dintre trupele de top ale genului metal, în anii ’80. Filmul realizat de Sacha Gervasi a fost premiat, în 2010, la Independent Spirit Awards pentru cel mai bun documentar, a fost nominalizat de Directors Guild of America la secțiunea ”Documentar” și a primit două alte premii la gala International Documentary Association 2009.

Blokada (2006)

Realizat de Sergei Loznitsa, Blokada este făcut numai din filme de arhivă destul de puțin cunoscute publicului larg. Alb-negru în întregime, Blokada prezintă perioada de 900 de zile, din septembrie 1941 și ianuarie 1944, în care Leningradul a fost ținut sub asediu de Hitler. Se estimează că atunci au murit între 641.000 și 800.000 de oameni.

Blokada

Blokada

Exit Through the Gift Shop (2010)

Exit Through the Gift Shop a fost unul dintre cele mai bune filme documentare ale anului trecut. Realizat de Banksy, acesta a fost nominalizat la Oscar, la BAFTA, la Independent Spirit Awards și la multe alte festivaluri de film.

Rabbit a la Berlin (2009)

Filmul lui Bartosz Konopka spune povestea unor… iepuri, a iepurilor sălbatici care au trăit în liniște pentru o vreme. Timp de 28 de ani aproape nimeni nu i-a deranjat între zidurile Berlinului și aveau iarbă din belșug. Numai că în momentul căderii zidului Berlinului, liniștea lor a dispărut și aceștia au trebuit să învețe să trăiască în lumea liberă. Acum trăiesc în mai multe colonii, în Berlinul de Vest. Rabbit a la Berlin a fost și el nominalizat la Oscar.

3 comentarii la „Top filme documentare > Florin Iepan”

  1. Pingback: Top filme documentare > Florin Iepan | Șmen.ro

  2. Pingback: Prin blogosfera literara (25 aprilie – 1 mai 2011) | Filme si carti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *