Trece și prin perete – singurul film românesc prezent la Cannes a fost premiat

Trece-si-prin-perete cannes

Scurtmetrajul Trece și prin perete, singurul film românesc selecționat la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, a câștigat aseară Mențiunea Specială a Juriului secțiunii Quinzanne des Réalisateurs.

Scris și regizat de Radu Jude – care a revenit la Cannes, după ce anul trecut era prezent, în aceeași secțiune, cu un alt scurtmetraj: O umbră de norTrece și prin perete este o adaptare după piesa În magazie, de A.P. Cehov.

Din distribuție fac parte Sofia Nicolaescu (pe care ați putut-o vedea în Toată lumea din familia noastră), Ion Arcudeanu, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu și Alecu Jude.

În prezent, Radu Jude se pregătește de un nou lungmetraj, Aferim!, care va intra în producție la jumătatea lunii iunie.

Secțiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes urmărește prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondială.

Premiul Un Certain Regard a fost câștigat de White God, al regizorului maghiar Kornel Mundruczo.

Premiul juriului Un Certain Regard a fost acordat filmului Force Majeure, de Ruben Ostlund, în timp ce documentarul The Salt of the Earth, regizat de Wim Wenders, despre fotograful brazilian Sebastiao Salgado, și co-regizat de către fiul acestuia, Juliano Ribeiro Salgado, a fost recompensat cu un premiu special.

Filmul Party Girl a fost premiat pentru cea mai bună distribuție, iar David Gulpilil a câștigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul din Charlie’s Country, film regizat de Rolf de Heer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *