Veneția 2011 > Câștigătorii

Cea de-a 68-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția tocmai ce s-a încheiat sâmbătă seara, când juriul, al cărui președinte a fost regizorul Darren Aronofsky, a anunțat câștigătorii.

Leul de Aur pentru cel mai bun film i-a revenit lui Faust, regizat de către rusul Aleksander Sokurov, un regizor care nu câștigase până acum niciun premiu la niciun festival important.
La înmânarea premiului, Aronofsky a precizat: ”Juriul este format din șapte oameni din diferite părți ale lumii, însă, cu toții, am fost unanimi în alegerea și în admirația noastră pentru acest film. Unele filme te fac să visezi sau să râzi sau să plângi, pe când altele, ca acesta, îți schimbă viața din momentul în care le vezi pentru prima oară”.

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost câștigat de către, poate cea mai plăcută surpriză a festivalului, chinezul Shangjun Cai, pentru filmul Ren Shan Ren Hai/People Mountain, People Sea. În timp ce Premiul special al juriului a fost cel mai controversat, fiind acordat reprezentantei țării-gazdă, Emanuele Crialese, pentru filmul Terraferma.

Premiul pentru Cel mai bun actor a fost acordat lui Michael Fassbender, pentru rolul din Shame (regizor Steve McQueen), iar Cea mai bună actriță a fost aleasă Deanie Yip, pentru rolul din filmul Tao Jie/A Simple Life (regizor Ann Hui).

Lista completă a câștigătorilor:

Leul de Aur pentru Cel mai bun film
Faust, regia Aleksandr Sokurov

Leul de Argint pentru Cel mai bun regizor
Cai Shangjun, pentru People Mountain, People Sea

Premiul special al juriului
Terraferma, regia Emmanuele Crialese

Cel mai bun film de debut
Là-Bas, regia Guido Lombardi

Cea mai bună actriţă
Deanie Yip, pentru A simple Life

Cel mai bun actor
Michael Fassbender, pentru Shame

Cel mai bun scenariu
Yorgos Lanthimos, pentru Alpis

Premiul Marcello Mastroianni pentru debut în actorie
Shôta Sometani şi Fumi Nikaidô, pentru rolurile din Himizu (regia Sion Sono)

Cel mai bun director de imagine
Andrea Arnold, pentru Wuthering Heights

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *