Winter Sleep a câștigat Palm d’Or-ul, la Cannes 2014

cannes-2014

Winter Sleep, al regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, a câștigat, aseară, premiul Palm d’Or al celei de-a 67-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes.

Acesta este cel de-al doilea film al unui regizor turc care câștigă Palm d’Or-ul, după ce, în 1982, Yilmaz Guney și Serif Goren erau premiați pentru The Way.

De asemenea, Nuri Bilge Ceylan nu se află la primul premiu obținut la Cannes, câștigând de două ori Marele Premiu (Grand Prix): în 2002, pentru Distant, și în 2011, pentru Once Upon a Time in Anatolia. În plus, în 2008, a fost premiat la categoria Cel mai bun regizor, pentru filmul Three Monkeys.

Marele Premiu a fost acordat lui The Wonders / Le meraviglie, de Alice Rohrwacher, care se află la cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune, debutul ei în regie fiind legat de documentarul Checosamanca, apărut în 2006.

Premiul pentru cel mai bun regizor a revenit lui Bennett Miller, care de asemenea a debutat cu un documentar – Tom Cruise, în 1998, iar, între timp, a realizat Capote (2005) și Moneyball (2011). Anul acesta a venit la Cannes cu noul său film – Foxcatcher.

Julianne Moore a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul din filmul lui David Cronenberg, Maps to the Stars. În vreme ce premiul pentru cel mai bun actor a revenit lui Timothy Spall, pentru rolul din filmul Mr. Turner, regizat de Mike Leigh.

Andrey Zvyagintsev și Oleg Negin au fost premiați pentru scenariul lui Leviathan, iar Goodbye to Language, de Jean-Luc Godard, și Mommy, de Xavier Dolan, au câștigat Premiul juriului.

Camera d’Or, premiul pe care organizatorii de la Cannes îl acordă celui mai bun film de debut prezent în oricare dintre secțiunile festivalului, a fost acordat lui Party Girl, regizat de Marie Amachoukeli-Barsacq, Claire Burger și Samuel Theis.

Lista completă cu premiile de la Cannes 2014

Palme d’Or

Winter Sleep, Nuri Bilge Ceylan

Grand Prize

Le Meraviglie (The Wonders), Alice Rohrwacher

Cel mai bun regizor

Bennett Miller, Foxcatcher

Premiul juriului (egalitate)

Mommy, Xavier Dolan
Goodbye To Language, Jean-Luc Godard

Cel mai bun scenariu

Andrey Zvyagintsev, Oleg Negin – Leviathan

Cea mai bună sctriță

Julianne Moore, Maps To The Stars

Cel mai bun actor

Timothy Spall, Mr Turner

Camera d’Or

Party Girl, dirs: Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis

Cel mai bun scurtmetraj

Leidi, Simón Mesa Soto

Mențiuni speciale (scurtmetraj)

Aïssa, Clément Trehin-Lalanne
Ja Vi Elsker, Hallvar Witzo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *