Xenia, o nouă odisee greacă, din 5 februarie, și în București

Xenia

Xenia, o nouă odisee greacă va avea premiera și în București, vineri, 5 februarie. În prezent, drama regizată de Panos Koutras rulează deja în orașele Cluj Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Pitești, Bârlad și Constanța.

Filmul este un road trip comic și sensibil despre doi frați care traversează Grecia în căutarea viselor și a tatălui lor înstrăinat. A fost nominalizat la Un Certain Regard și Queer Palm, din cadrul Cannes Film Festival 2015, și este marele câștigător al Hellenic Film Academy Awards 2015 (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor secundar, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun montaj și Cele mai bune costume).

Filmul ăsta e într-un fel despărțirea mea de copilărie. Am simțit nevoia să vorbesc despre adolescență înainte să fie prea târziu. Ăia au fost anii pe care i-am trăit la cea mai mare intensitate. Eram un permanent revoltat împotriva sistemului, și funcționam după mantra love, sex and rock&roll. Simțeam că sunt diferit, din alt film. Desigur, homosexualitatea avea o puternică legătură cu asta.
– regizorul Panos Koutras

Sinopsis Xenia, o nouă odisee greacă

După moartea mamei, Danny, 16 ani, pleacă din Creta către Atena la fratele lui mai mare, Odysseas. Copii de mamă albaneză și tată grec, cei doi frați se trezesc brusc străini în propria țară și decid să meargă spre Salonic, în căutarea tatălui pe care îl vor convinge să-i recunoască legal.

În limba greacă, Xenia înseamnă ospitalitate, însă conceputul este foarte vechi și mult mai complex. Xenia, legea onorată de zeii greci, spunea că trebuie să respectăm și să fim ospitalieri cu străinii, indiferent de unde vin ei. Zeus este uneori numit și Xenios, Zeus cel Ospitalier.

Ospitalitatea a fost unul dintre principiile fondatoare ale Greciei Antice, în timp ce xenofobia este un concept relativ modern. Astăzi, Grecia nu numai că și-a uitat datoriile către străni, dar își nesocotește chiar și proprii cetățeni,
– spune regizorul Panos Koutras.

Trailer Xenia

Xenia este o critică dură la adresa societății, împăturită într-o poveste emoționantă și nebună despre pierdere, speranță și maturizare forțată, totul pe ritm de Patty Pravo și cu incursiuni în imaginar parcă decupate din filmele lui Lynch.

Xenia este despre doi frați albanezi, amândoi minori, care se trezesc brusc străini în propria țară. În Grecia există în jur de 200.000 de tineri cu descrierea asta.
– a mai adăugat regizorul.

Începând de vineri, 5 februarie, filmul Xenia va putea fi văzut și în București, la Cinema Union și Elvira Popescu, urmând ca de marți, 9 februarie, să intre și în programul Muzeului Țăranului Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *