0
15 septembrie 2013
 
 

Cinepolitica Extra Time


A doua ediție a festivalului Cinepolitica a avut loc în primăvară, între 2 și 7 aprilie, iar în această toamnă, între 23 și 25 septembrie, filmele politice vor reveni în centrul atenției, în cadrul programului Cinepolitica Extra Time.

Evenimentul se va desfășura la Cinema Elvira Popescu, din București, și va cuprinde cinci filme, o lansare de carte și o dezbatere despre manipularea în mass-media.

All That Glitters/Tot ceea ce sclipește este filmul care va deschide programul Cinepolitica Extra Time. Filmul lui Tomaš Kudrna vorbește despre soarta unor săteni din Kîrgistan, care se confruntă cu tonele de cianuri ale unei mini de aur exploatate de o firmă canadiană. În 1998, două tone de cianuri de la mina Kamtor s-au scurs într-un râu, otrăvind ape, pământuri, animale și pe miii de locuitori ai zonei.
Într-o țară care arată ca un muzeu sovietic în aer liber, oameni care n-au avut niciodată parte de libertate și autonomie sunt puși brusc în situația de a lua decizii financiare și politice. În acest context, capitalismul feroce îi prinde nepregătiți și îi deposedează de tot ce au mai valoros.

Trailer All That Glitters

Programul primei seri va continua cu filmul The Central Park Five/Cei cinci din Central Park. Documentarul regizat de Ken Burns, Sarah Burns și David McMahon prezintă un caz de viol, îndelung dezbătut de presa din SUA.

Folosind înregistrări de arhivă, interviuri cu cei implicați și cu experți și conturând clar contextul politic și social, documentarul arată cum a fost posibil ca patru tineri afro-americani și un hispanic să fie închiși pe nedrept pentru violarea unei femei în Central Park din New York, în aprilie 1989. Adevărul a ieșit la iveală abia după ce patru dintre ei și-au ispășit sentințele: în 2002, un criminal și violator condamnat pe viață și-a recunoscut fapta.

Trailer Central Park Five

Proiecția filmului va fi urmată de o dezbatere cu tema „Manipularea în mass-media”, moderată de analistul Bogdan Ficeac, autorul cărții Tehnici de manipulare.


Articol scris de