De citit și de văzut: Inimi Cicatrizate

inimi-cicatrizate-carte

Vineri, 18 noiembrie, va avea loc premiera celui de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, Inimi cicatrizate. Acesta vine după Cea mai fericită fată din lume (2009), Toată lumea din familia noastră (2012) și Aferim! (2015).

Iar cu ocazia lansării acestui film, Editura Humanitas a publicat o ediție specială a romanului Inimi cicatrizate, scris de Max Blecher, care a stat la baza realizării filmului.

Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

Acțiunea din filmul Inimi cicatrizate are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Trailer Inimi cicatrizate

Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

La Blecher, suferința autentică întâlnește curajul de a experimenta al avangardei literare, cu un stil uneori greu de clasat pentru critică, aflat la granița sensibilă între autobiografie și reverie.

Faţă de colegii de generaţie, atât de vitali, trăind atât de intens şi meditând de departe, chiar dacă obsesiv, la străina moarte, Blecher este prizonierul unei lumi pe dos: pentru el moartea e intensă, familiară, apropiată şi viaţa e străină. Blecher nu se complace în suferinţă. Întreaga lui viaţă este o contrazicere a ideii că boala umileşte,
– spune Ioana Pârvulescu.

Editura Humanitas și echipa filmului Inimi cicatrizate vă invită sâmbătă, 19 noiembrie, ora 16.00, la târgul de carte Gaudeamus, la o discuție despre Max Blecher și adaptarea cinematografică a operei lui literare la care va participa regizorul Radu Jude.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *