aferim-poster
Premieră:
13-03-2015
Durată:
108 minute
Site oficial:
Aferim! (2015)
Distribuitor:
,
Andreea Andrușcă – Filme-cărți
Din punct de vedere vizual filmul este o încântare: prezentarea unei perioade de acum 180 de ani într-un format original, o adaptare a westernului și a road movie-ului american pe plaiuri mioritice, cadre statice de o forță cutremurătoare, o natură moartă care continuă să fie rădăcina tuturor răutăților.
Onuț Toana Buruga – Cinemateca
In acelasi spirit cu Dupa dealuri, dar mult mai visceral si mai salbatic, Aferim! e o cruciada impotriva aparentelor si ipocriziei. De vazut.
Emil Călinescu – CinEmil
Mi-a placut mult Aferim, intrecandu-mi asteptarile. Este bine jucat, bine regizat, reda extrem de bine atmosfera acelor vremuri si are un tempo extrem de bun.
Raluca Petre – FilmReporter
Aferim! este o oglindă în care mulți spectatori români se vor recunoaște (sau, cel puțin, sper că vor avea curajul să-și admită că se recunosc).
Lucian Mircu – Marele Ecran
Cu acest film, Radu Jude iese din etichetările de tipul „valul doi din Noul Val Românesc”, impunându-se ca un cineast matur, care se mișcă cu lejeritate în universul lui auctorial, indiferent de epoca în care își plasează filmele.
Gruia – metropotam
Aferim! este, fara nicio indoiala, cel mai bun film romanesc pe care-l veti vedea in acest an
Stephen Dalton – Hollywood Reporter
Răspunsul României la 12 Years a Slave este surprinzător și sălbatic de amuzant.
Eric Kohn – Indiewire
o tulburătoare poveste dulce-amară despre legătura dintre un tată și un fiu. Dar și un road movie într-un stil dezarmant de modă veche.
Jessica Kiang – The Playlist
Ceea ce face din Aferim! o experiență cinefilă cu adevărat unică este faptul că poți spune, fără să greșești, că ai văzut un film art-house românesc, de epocă, alb-negru, care disecă inteligent și contextualizează originile rasismului și nimeni nu va ști că, de fapt, te-ai distrat de zile mari.
Michael Pattison – RogerEbert.com
o aventurare a cineaștilor români într-o istorie mult mai îndepărtată a țării lor. Istoria nu se sfârșește niciodată.