Heli (2013)

Heli

Premieră:
08-11-2013
Gen:
Durată:
105 minute
Site oficial:
Heli (2013)
Andrei Gorzo – Dilema Veche
filmul intră în actul trei, pe parcursul căruia accede la un nivel neaşteptat de înalt de generalizare poetică.
Manuela Zipisi – Orașul meu
Exista o supra-saturatie a scenelor de violenta, dar, pe de alta parte, exista si surprize placute ale manierei de filmare.
Victor Buzura – Poison Whiskey
Oricâte neajunsuri ar avea filmul, există multă frumusețe în acest ultim act, care povestește o veritabilă revenire din Infern.
Bogdan – Emmerdeur
E clar, tema cu care se confruntă filmul este cea de banalizare a simţurilor. Personajele lui Escalante sunt prinse într-o muţenie. Violenţa devine atât de banală încât nu mai este simţită la cotele ei reale.
Cinesseur – cinesseur blog
Heli e ca o ciupitură de ţânţar: surprinde doar fizic. În urma ciupiturii rămâne acea pată roşie, uşor în relief, ce produce un oarecare disconfort. Echivalentul ei în cazul de faţă e seria minusculă de sporadice sugestii estetice. Prea puţine (sau prea incoerente), totuşi, pentru a face un film convingător, în stare să spună o poveste cu semnificații sociale precum cele ţintite de Escalante.
Dragoş Marin – Film Reporter
Spre deosebire de Refn, a cărui fascinaţie pentru violenţă ameninţă să dea în fetişism, Escalante nu dă impresia că o caută cu dinadinsul. Dimpotrivă, ea e deja acolo, singurul lucru pe care trebuie să îl facă regizorul e să nu întoarcă aparatul de filmat în altă parte atunci când se întâmplă.
Bianca Andreea Bănică – Liternet
Cu siguranţă Heli nu a fost prezentat drept un film dur fără motiv. Aceiaşi oameni care se luptă să rămână în viaţă în fiecare zi rămân oameni care mănâncă, muncesc, se uită la televizor împreună, ce ciondănesc, se îndrăgostesc, glumesc, fac sau nu sex, iar la finalul zilei îşi pun capul pe genunchii celuilalt şi privesc în gol. Parcă realizează că nu au de ales. Chiar nu au. Şi e al naibii de nedrept.
Lucian Maier – Film Sense
Fiecare latură a demersului propus de Escalante găseşte replici, ancore şi ecouri în proiectul său. Nimic nu e lăsat la voia întîmplării.
Tim Grierson – Paste Magazine
În ciuda tuturor ororilor pe care Heli le dezvăluie despre Mexicul de azi, refuză cu încăpățânare să spună mai multe despre personajele care trăiesc acolo.
Guy Lodge – HIT FIX
realitatea este tot atât de „plată” ]n Heli, precum într-o telenovelă.
Catherine Shoard – The Guardian
Caracterizarea plină de acuzații pe care Amat Escalante o face Mexico-ului contemporan este greu de privit uneori, dar ororile pe care le prezintă ne obligă să fim atenți.
Stephen Dalton – Hollywood Reporter
o privire intensă, dar lipsită de focus asupra criminalității din Mexic
Kevin Jagernauth – The Playlist
Nu e foarte mult optimism în filmul lui Escalante, care, în ultima scenă, […] lasă să se înțeleagă că orice speranță de recuperare morală aparține generației următoare, care oricum este distrusă ireparabil și, probabil, pierdută pentru totdeauna.