La grande bellezza (2013)

Marea frumuseţe

Premieră:
28-03-2014
Durată:
142 minute
Distribuitor:
Andrei Gorzo – Dilema Veche
Această autoînduioşare a protagonistului e poziţionată şi prezentată în film ca şi cînd ar recela secretul suprem al vieţii. L-o fi recelînd, însă filmul – care împărtăşeşte lipsa de curiozitate a protagonistului său faţă de alte medii sociale decît al lui – nu face muncă de convingere cu publicul său ţintă în numele acestei idei (n-o contracarează dialectic, n-o problematizează nicicum), ci, facil pînă la capăt, doar ne invită la autoindulgenţă sentimentală.
Ion Indolean – Film Sense
Scenariul este dens, referenţial, fiecare replică oferă un subiect de discuţie. Temele felliniene sunt oarecum reluate. Dar deloc epigonic. E o Roma personalizată. Nu mai e a lui Fellini, ci a lui Sorrentino.
Cristina Zaharia – Port.ro
Sunt mici momente, iluminări, când vorbăria sterilă devine brusc emoţionantă, când gluma încetează, când ironia depune armele, măştile cad şi adevăruri crude sunt aruncate sincer în scenă.
Andrei Mutuligă – Cinefilul de Serviciu
Într-un stil mai mult sau mai puțin original, Sorrentino ne aduce aminte cu acest film care este marea frumusețe a cinema-ului.
Adriana Zăvoi – Cinemateca lu’ Zăvoi
La grande bellezza se simte ca o explozie și ca o mîngâiere, aproape mistuitor de incitant și ireal de bine construit.
Cinesseur – Cinesseur blog
Graţie eleganţei riguroase a imaginii şi a tăieturilor intempestive, contra-intuitive, Sorrentino reuşeşte un film strălucitor în care realitatea dansează la graniţa cu fictivul.
Dragoş Marin – Film Reporter
La fel de elegant şi gol pe dinăuntru ca şi personajele sale (lucru pe care şi-l asumă), La Grande Bellezza e un film inegal, dar frumos şi revizionabil.
Cinefilul – FilmeTari
La grande belleza este un film în care povestea, imaginile, replicile, muzica și interpretările actorilor se împletesc armonios rezultând o producție minunată care cu siguranță își merită toate premiile primite.
Mihai Brezeanu – Liternet
Artă a insinuării în cutele sinelui singuratic, cinema-ul îşi demonstrează încă o dată splendida capacitate de a omagia, dincolo de poveste, de cuvânt şi de sens, omul şi faptul de a trăi.
Sarah Ward – FilmInk
Chiar dacă filmul lui Sorrentino balansează între extravaganță și excentricitate, întotdeauna există ceva mai mult care se ascunde dedesupt.
Abby Garnett – Paste Magazine
Dacă poți trece peste elementele vizuale din momentele triumfătoare și din cele depresive, vei descoperi că viziunea lui Sorrentino despre Roma conține o mare umanitate.
Kenneth Turan – Los Angeles Times
Filmul lui Paolo Sorrentino reprezintă o piesă de cinema radiantă despre sensul vieții, cu Toni Servillo într-o formă excepțională.
Simon Abrams – RogerEbert.Com
Chiar dacă se aseamănă cu stilul lui Fellini, este, totodată, o reprezentare a stilului distinctiv al lui Sorrentino.
Manohla Dargis – New York Times
Un film delirant de viu.
Guy Lodge – Empire
Grandios și tolerant cu propria viziune, cel mai recent film al lui Sorrentino este un festin de genul lui Fellini.
Jordan Hoffman – Film.Com
Cel mai bun lucru despre „La Grande Bellezza” este acela că, odată ce te-ai obișnuit cu ritmul său, vei recunoaște că dacă o secvență nu este pe placul tău, următoare s-ar putea să fie.
Deborah Young – Hollywood Reporter
Cu referențe la Fellini, dar fără să-l imite, Sorrentino oferă o nouă interepretare despre societatea italiană la finalul unui ciclu.
Peter Bradshaw – The Guardian
Acest film arată și se simte superb, cinema de lux.