Lee Daniels’ The Butler (2013)

Majordomul

Premieră:
29-11-2013
Durată:
132 minute

https://youtu.be/9uBXH_DLxsU

Corina Niţescu – Am Doar 18 Ani
Începând cu Forest Whitaker, ce l-a interpretat pe Cecil Gaines, care m-a ajutat să simt fiecare greutate, fiecare conflict interior prin care a trecut personajul său, și continuând cu Oprah Winfrey, care a interpretat ireproșabil rolul soției majordomului, toți actorii m-au ajutat să trec de pragul marelui ecran și să intru într-o legătură indiscutabilă cu personajele.
Flavius Policală – F and G Must See
Priviți-l ca pe o dramă de calitate cu caracter istoric și atunci putem spune că este o reușită. Totul depinde în acest caz de optică, de punctul de vedere din care este privit.
Angela Georgiana Alexandru – Anzhela Movies
O abordare diferita sau cel putin o tentativa reusita de a prezenta portretele unor miscari pentru castigarea unor drepturi.
Laura Meleaca – Cinemateca
In ciuda jocului curat si a numelor grele din distributie, filmul e croit pe un tipar clasic comercial. Anumite stari si idei sunt mult prea evident induse; pe un fundal nu foarte subtil, e transmis un mesaj simplu prin mijloace la fel de simple, de suprafata.
Delia – Filme-carti
The Butler este un film artistic, este o fresca istorica usor soft, usor presarata cu ironie si umor, ba chiar si satira, insa dincolo de manusile glacé ale majordomilor de la Casa Alba razbate tragedia milioanelor de afro-americani si lungul lor drum catre statutul de cetateni cu drepturi depline ai Statelor Unite.
Dragoş Marin – Film Reporter
Hagiografie zaharisită care urlă din toţi rărunchii: „Oscar!”, The Butler e încă un episod de istorie cosmetizată şi lipsită de personalitate din cele care au apărut peste noapte după succesul lui The King’s Speech.
Ioana – FilmeTari
Scenariul nu spune o poveste pe care nu o cunoaștem deja, și doar pentru că unghiul din care aceasta este privită se schimbă, nu face filmul să fie mai interesant ci doar diferit. Performanțele actorilor salvează producția însă nicăieri suficient de mult cât să merite vreun Oscar.
Mădălina Dumitrache – Liternet
Cu forţă şi fără tam-tam, Lee Daniels denunţă rasismul din America anilor ’50 -’60. Discursul lui puternic nu poate lăsa spectatorul indiferent, pentru că a ales şi o distribuţie convingătoare (dar şi imagini de arhivă).
iUrsul – Metropotam
The Butler este un film care nu trebuie ratat, mai ales de cei care stiu ca e si de datoria lor sa schimbe societatea in care traiesc. Actorii isi intrepreteaza bine rolurile si transmit emotie, dar in acelasi timp o sa „loveasca” peste fata realitatea brutala a faptelor care chiar s-au petrecut tocmai din cauza rautatii semenilor.
Cristina Zaharia – Port.Ro
Distribuţia cu staruri, dintre care mimetică Jane Fonda ca Nancy Reagan şi Alan Rickman de nerecunoscut cu machiaj pentru Ronald Reagan sau Oprah care merită să intre la Oscaruri pentru Rol Secundar, dau forţă unei poveşti personale, grave, de suflet.
Peter Bradshaw – The Guardian
Există o amărăciune în persistenţa apatică a lui Cecil. Dar, lacrimile sau aplauzele lasă rapid locul unui căscat înăbuşit.
Simon Braund – Empire
Manipulator şi moralizator, The Butler se răscumpără prin interpretarea impresionantă a lui Forest Whitaker şi a puterii indiscutabile a evenimentelor pe care le prezintă.
Steven Boone – RogerEbert.Com
Daniels regizează în aproape cinci stiluri deodată, ca un maestru de la Bollywood. Nu, nu este un musical, dar realizează multă muzică vizuală.
A.O. Scott – New York Times
Un film genial de sincer cu un subiect care este de obicei învăluit în dorinţe deşarte, cu aură de mit şi cu un refuz categoric.
Kenneth Turan – Los Angeles Times
Înclinaţia regizorului pentru exces stă în calea prezentării unei poveşti importante, în ciuda interpretărilor puternice ale lui Forest Whitaker şi Oprah Winfrey.
Peter Travers – Rolling Stone
Lee Daniels’ The Butler te prinde, te provoacă şi, în definitiv, te emoţionează.
Laremy Legel – Film.Com
Plin de adevăr, care, în cele din urmă, este risipit de o lipsă de concentrare.
Todd McCarthy – Hollywood Reporter
Daniels’ The Butler este tot timpul captivant, de multe ori amuzant şi, cu siguranţă, niciun pic plictisitor.
Eric Kohn – IndieWire
O lecţie despre drepturile civile îndulcită – dar, de aceea funcţionează.
Chris Nashawaty – Entertainment Weekly
O dramă ambiţioasă, care reuşeşte să fie incredibil de tulburătoare.