Review > saramon vs Afacerea Est

afacerea-este-review

L-am descoperit pe Igor Cobileanski prin scurtmetrajele sale, niște filmulețe caracterizate prin mult umor negru. Sașa, Grișa și Ion, Când se stinge lumina sau Plictis și inspirație au înregistrat câteva sute de mii de vizualizări pe YouTube. Apoi, am văzut La limita de jos a cerului, film cu care a debutat în lungmetraj în urmă cu trei ani. Umorul era mai subtil și Cobileanski, influențat probabil și de scenariul la care a colaborat cu Corneliu Porumboiu, a mizat mai mult pe dramă. Însă, iată că acum, cu Afacerea Est, regizorul moldovean – care de data asta semnează și scenariul – revine la umorul negru care-i definea scurtmetrajele.

Marian (Constantin Puşcaşu) este un profesor de vioară ratat, care cântă într-un cor dintr-un orășel din Republica Moldova. Acesta este îndrăgostit de Veronica (Anne Marie Chertic), cu care speră să se căsătorească. Numai că pentru asta, are nevoie de bani. Dar nu duce lipsă de idei și s-a gândit la o afacere. În primul rând, își vinde scuterul, un scuter care devine el însuși un personaj în filmul lui Cobileanski. Numai că după această tranzacție, se trezește pe cap cu Pietro (Ion Sapdaru), care-l trage la răspundere că i-a vândut nepotului său un scuter stricat. Dar în cele din urmă, cei doi devin parteneri de afaceri și pornesc într-o călătorie spre localitatea Bălți. Iar aventura începe.

Interviu Igor Cobileanski

Afacerea Est este o tragi-comedie. Personajele sunt oameni simpli, oameni imperfecți, oameni cu multe defecte și cu visuri puține. Însă fiecare dintre personajele lui Cobileanski luptă pentru fericire. Pietro ar fi fericit dacă și-ar cumpăra o macara. Marian speră să-i reușească o afacere dubioasă cu câteva mii de potcoave pentru a face rost de suficienți bani pentru a se însura cu Veronica.

Din lipsa unui buget mai bogat, Afacerea Est a fost filmat în România, chiar dacă acțiunea se petrece în Republica Moldova. Dar directorul de imagine lituanian Feliksas Abrukauskas reușește să te facă să nu-ți dai seama de acest lucru, chiar dacă uneori berea trădează locul.

Se bea mult în filmul lui Cobileanski; și nu doar alcool. Se înjură autentic și se cade ușor în capcană. Există multă naivitate și corupția e nelipsită. Marian pare singura persoană care nu s-a integrat încă în acest ecosistem, în care nu prea e loc pentru oameni cinstiți.

Poate că te face să râzi, dar Afacerea Est este un film pe care trebuie să-l iei în serios. Poate că Republica Moldova se află în Europa, dar aici (adică acolo) este Bad Europe. Good Europe este în altă parte.

Trailer Afacerea Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *