1
27 noiembrie 2014
 
 

Review > saramon vs Ida

ida-review
ida-review

Ida e ca o pictură. Regizorul Pawel Pawlikowski este întotdeauna atent la detalii, poate prea atent aș zice, totul e filmat în alb negru, există o simetrie în fiecare cadru, de multe ori acțiunea se desfășoară la baza ecranului, iar muzica apropie acest film de statutul de artă.

Însă, mi-ar fi plăcut ca și personajele să se fi bucurat de aceeași atenție care i-a fost acordată imaginii. Sau măcar povestea.

Filmul, al cărui scenariu a fost scris de către Rebecca Lenkiewicz împreună cu Pawlikowski, începe cu Anna (Agata Trzebuchowska) pregătindu-se să depună jurământul de călugăriță. Dar, înainte de asta, trebuie să facă un lucru. A descoperit că mai are o rudă în viață, pe sora mamei ei, Wanda, interpretată cu multă vitalitate de Agata Kulesza. Simte că are nevoie să o vadă pe aceasta înainte de a lua o decizie importantă ca aceea de a-și dedica viața lui Dumnezeu.

Ce urmează este o călătorie în trecutul familiei ei, află că este evreică, descoperă lucruri despre sine de care nu știa că este în stare.

Pawlikowski se joacă și cu diferențele dintre comunism și fascism, încercând să-i dea filmului o tentă politică.

Interviu cu Paweł Pawlikowski, acordat lui David Poland

Ida e frumos de privit. Dar e complet rece. La fel ca și personajul principal, de altfel. Din păcate, frustrarea e și mai mare când observi că Agata Trzebuchowska este o actriță care ar fi meritat un rol mai bine construit.

De cealaltă parte, Wanda are mai multă viață și aproape că fură atenția spectatorului în fiecare scenă.

Povestea este una generoasă. Două femei, în căutarea propriului trecut, într-o Polonie distrusă de regimurile nazist și sovietic. Pentru Anna, aceasta devine o călătorie care aduce îndoiala în planurile ei de viitor. Pentru Wanda, devine un mod de eliberare.

Dar Pawlikowski este mult prea preocupat cu estetica filmului pentru a mai putea crea conflictele psihologice care i-ar fi dat substanță Idei, l-ar fi transformat dintr-un film frumos dar rece, într-unul plăcut și cu suflet.

Trailer Ida

Verdict: 2/5


Articol scris de