Review > saramon vs Sieranevada

sieranevada-review

Noul film al lui Cristi Puiu m-a făcut să râd. Și nu (doar) ironic, așa cum m-aș fi așteptat.

Sieranevada e o comedie neagră care explorează relațiile de familie, relația cu trecutul și românismul ăla care apare la suprafață atunci când îți ia altcineva locul de parcare. E un realism observațional care însă nu se apropie suficient de personajele sale, despre care nu reușim să aflăm mai multe decât ni se arată.

Filmul începe cu o secvență de vreo 10 minute, complet opusă secvențelor introductive cu care ne-a obișnuit Hollywood-ul. Dacă la americani primele minute încearcă să te facă să vrei să vezi mai mult, la Puiu, în Sieranevada, primele minute parcă te invită să ieși pe o stradă, oricare, pentru că sigur vei vedea lucruri mai interesante.

Iar dacă n-ai citit sinopsis-ul înainte de film, motivul pentru care se adună toată familia în acel apartament îl vei afla abia după vreo oră. Însă, probabil că este în regulă, din moment ce filmul ține aproape trei ore.

Cristi Puiu, despre Sieranevada (via TVR)

Cristi Puiu își observă personajele de la distanță, prin cadre lungi și puține prim-plan-uri. De cele mai multe ori, camera privește personajele din spate, parcă pentru a sta cât mai departe de acțiune, chiar dacă în spațiile strâmte și aglomerate în care se defășoară filmul este aproape imposibil.

Totul se petrece într-un apartament de bloc, cu scurte ieșiri în afară și câteva filmări în mașină.

Sunt multe personaje și fiecare reprezintă câte o tipologie diferită: soția cicălitoare, băiatul care vede numai conspirații peste tot, femeia înșelată de soț cu o vecină și care ajunge să creadă că ea este de vină, bătrâna nostalgică după vremea comunistă când era mai bine, o altă soție enervantă, militarul întors misiune, tânăra hipsteriță, și printre toate acestea există și figura lui Mimi Brănescu, care pare singurul om echilibrat.

În cele trei ore de film, ajungi să le cunoști, să le înveți obiceiurile și limbajul, însă Cristi Puiu nu reușește să te facă să-ți pese de ele. Iar la final ieși din sala de cinema cu aceeași încărcătură emoțională cu care ai fi intrat în casă după o plimbare prin oraș. Nu este nimic în filmul lui Cristi Puiu care să te afecteze, care să te miște, care să te facă să simți ceva.

Trailer Sieranevada

Verdict: 2/5

Etichete:

3 comentarii la „Review > saramon vs Sieranevada”

  1. Pingback: Prin blogosfera cinefilă (12 – 18 septembrie 2016) | Recenzii filme si carti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *