Rugul aprins a câștigat Trofeul MECEFF 2014

meceff 2014

Sâmbătă, 6 septembrie, s-a încheiat cea de-a patra ediție a MECEFF „7+1” – Mediaş Central European Film Festival, iar Trofeul a plecat în Cehia, la realizatorii filmului Rugul aprins.

Astfel, filmul Agnieszkăi Holland a fost premiat „pentru măiestria sa convingătoare și pentru puterea pe care o emană povestea. Pentru capacitatea de a depăși limitele formatului de televiziune pentru a descrie confruntarea dintre politic și moralitate, dintre caracter și istorie din timpul ocupației comuniste din Cehoslovacia, în 1969. Și pentru că ne reamintește că, și astăzi, ne mai putem confrunta cu întrebările arzătoare ale istoriei în viețile noastre contemporane„.

Favoritul publicului a fost filmul austriac Frumusețea ta nu are nici o valoare, în regia lui Hüseyin Tabak.

Premiul pentru regie a revenit lui Jonas Karasek, pentru filmul Candidatul, juriul apreciind „complexitatea scenariului care evocă realitatea contemporană ce propune spectatorilor o profundă analiză a unor probleme sociale, morale și psihologice„.

Luminița Gheorghiu a primit premiul pentru cea mai bună interpretare, pentru rolul din Poziția copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, „pentru profunzimea trăirii personajului și autenticitatea metamorfozelor stărilor sale sufletești„.

Juriul a mai premiat și cea mai bună imagine, premiul fiind obținut de Ryszard Lenczewski și Lukasz Zal, care s-au ocupat de filmul Ida, regizat de Pawel Pawlikowski, „pentru compozițiile austere și sigure și pentru incredibila imagine alb-negru. Pentru o punere în scenă puternică ce scoate în evidență tragica poveste de familie a unei tinere femei, precum și lupta acesteia de a-și găsi drumul în această lume neiertătoare”.

MECEFF 2014 a avut loc la Mediaș, în perioada 2 – 6 septembrie, unde au rulat cele mai bune filme din spațiul Europei Centrale și de Est.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *